lukotava notikumi dalibnieki lauka izdotie instrumenti darbnica

DARBNĪCA "SKAŅU TELPA/SKAŅU VALODA

 

dz1

 

Starptautiskā radošā darbnīca ”Skaņu Telpa / Skaņu Valoda” top sadarbībā starp Latvijas, Igaunijas, ASV un Somijas māksliniekim. Tās mērķis ir nelielas grupas radošās darbības procesā atklāt visesošās, bet mūsdienās apslēptās skaņu, telpas un komunikācijas īpašības, apgūt to radošas izmantošanas iespējas. Eksperimentāli pētnieciskā darbība tiks veikta grupas vingrinājumu formā, kurus vadīs pieredzējuši un praktizējoši skaņu mākslinieki no dažādām pasaules valstīm.


Noslēguma priekšnesumu vakara programma: 


18:00-18:45 vakara programmu atklās muzikālā sesija, kuru iedvesmoja 20 un 21 gadsimta populārās mūzikas un tai skaitā džeza improvizācijas žanru daudzveidība. Straujā informācijas apmaiņas laikmetā daži no šiem žanriem ir ieguvuši retro statusu. Improvizācijas tehnikā šie vēsturiskie stili tiks savienoti ar moderniem muzicēšanas paņēmieniem.

19:00-19:45 vakara eksperimentālo skaņu mākslas programmu turpinās darbnīcas dalībnieku un vadītāju uzstāšanās, kuru vadīs skaņu mākslinieks John Grzinich (jgrzinich) (US/EST). Šis priekšnesums tiks izstrādāts radošās darbnīcas ietvaros un apvienos skaņu komunikatīvos, vidi un telpu raksturojošos, animatīvos un kompozicionāli dramaturģiskos aspektus.

20:00-20:45 skatuves vārdi kuupuu & joy laav pieder māksliniecēm Jonnai Karankai un Johannai Lonkai, kuras ir somu ”akustiskās meža folkloras” meiteņu grupas Kukkiva Poliisi dibinātājas. Māksliniecēs aktīvi uzstājas galerijās un eksperimentālās mūzikas festivālos gan Eiropā gan ASV, atklājot klausītājiem savdabīgā, noslēpumainā, un valdzinošā stila skanējumu. Kukkiva Poliisi muzicēšana variē no maigām noskaņām (out of tune mellow moods) līdz trokšņu haosam. Skaņu veidošanai tiek izmantoti bērnu instrumenti, kā arī atrastie un sadzīves priekšmeti. Mākslinieču uzstāšanās bāzējas uz improvizācijas, kas priekšnesuma gaitā, atkarībā no noskaņas, pārvēršas skaņu rotaļā, vai arī noslēpumainā rituālā.

21:00-21:45 murmer ir teātra un skaņu mākslinieka Patricka McGinley projekts. ASV izcelsmes mākslinieks, kurš šobrīd dzīvo un strādā Francijā kopš 1996. g. regulāri uzstājas ar eksperimentālā teātra un skaņu mākslas priekšnesumiem. Ir veidojis skaņu un multi mēdiju instalācijas gan daudzās Eiropas valstīs, gan ASV. Savos skaņu priekšnesumos mākslinieks īpašu uzsvaru liek uz atrastām skaņām, kuras ir telpas smalkā lauka sastāvdaļas un bijošo un iespējamo notikumu un darbību liecinieces. Priekšnesumu veido īpaši izlasītas skaņu objektu struktūras, kuras mākslinieks pasniedz dzīvā improvizācijā. 

22:00-22:45 skaņu vakaru noslēgs audiovizuālais priekšnesums ”Zīmētā skaņa” (Soundrawing), kuru veidos elektroakustiskās improvizācijas projekts bērnu rīts sadarbībā ar grafiķi un multimēdiju mākslinieci no Vīnes elffriede.Skaņu zīmēšanas pamatideja ir starpdisciplinārs, poētisks un eksperimentāls dialogs starp zīmējumu un skaņu. Skaņu zīmēšanas priekšnesumi ir notikuši Vīnē, Hamburgā, Frankfurtē, Drēsdenē. To iniciātori bijuši gan skaņu mākslinieki, gan vizuālo mākslu pārstāvji. Zīmējums un skaņa top savstarpējā saistībā priekšnesuma laikā. Grafiskais tušas zīmējums top uz papīra kā mākslinieka atbilde uz skaņu ainavām, kas veidojas paralēli skaņu mākslinieku improvizācijas procesā. Kamera fiksē zīmēto attēlu, kurš tiek projecēts uz ekrāna, ļaujot auditorijai un skaņu māksliniekiem sekot dialoga vizuālajām norisēm. Pie papīra piestiprinātie mikrofoni pārraida zīmēšanas procesa skaņu, iekļaujot to skaņu mākslinieku improvizācijā. Attēla un skaņu uzslāņojumi veido burtiski horeo-grafisku kompozīciju, kuras attīstības dinamikai un dramaturģijai iespējams sekot katrā tās tapšanas mirklī, sākot no balta papīra un klusuma.  

Mākslinieku informācija:

Patrick McGinley: www.murmerings.com

John Grzinich: www.maaheli.ee

kuupuu: www.lurtta.com

elffriede: www.elffriede.net